Jupiiii spomladansko znižanje je tu. Izkoristite enkratne popuste!

Bralne urice s psom - naša izkušnja s programom R.E.A.D.

Objavljeno 8. mar 2018
Read With Dogs   Gaia2

Psi in otroci so odlična kombinacija, verjeli ali ne, celo ko je treba brati!

Naš sin enkrat mesečno hodi na bralce urice s psi v novogoriško Knjižnico Franceta Bevka. Najprej je bral psički Gaii, ob čem ju je spremljala in vodila Gaina vodnica Ana. Čez nekaj časa je koker španjelko Gaio zmenjala psička pasme border collie, Varvi, in gospodično Ano, gospa Cvetka. Prvi terapevtski par je Oskarju bil posebej všeč zaradi ljubke vodnice. Ob tem ga je prevzela tudi psička Gaia, predvsem, ker je med bralno urico bila izjemno mirna in je manjše velikosti. To je takorekoč v nasprotju z našo bokserko, ki je ves čas v gibanju in nekako za otoke včasih preveč dinamična in fizično premočna. Na prvem srečanju z Varvi je Oskar bral uganke na njenih rutkah in jih uspešno reševal. Otroci obožujejo uganke, bral je novemu psu, sodeloval z novo gospo in še po vrhu to, da ni bral iz knjige, je bilo zanj pravo doživetje! Ob tem sta se z Varvi gibala, oz. ob vsaki uspešno rešeni uganki, je vodnica Cvetka zavezala novo rutko okoli pasjega vratu in Oskar in Varvi sta šla en krog po pravljični sobi. Psička je spremljala dečka. Nato je snel pasjo rutko in prebral uganko. Poiskal rešitev. Ker je naš otrok kinestetični tip učenca, mu gibanje zelo ustreza. Vedno, ne glede na to, kaj počne. Opazili smo, da lažje pomni med gibanjem. (Zato se pesmice in večkratnike števil učimo med žoganjem, a o tem kdaj drugič.) Po tej bralni urici s psom je bil dobesedno navdušen in prva stvar, ki jo je vprašal, je bila: "Kdaj pridemo spet?"

Oskar gre rad na bralne urice s psom. Zakaj? Zabava se. Pogovarja z vodico. Bere brez prerekanja. Razmišlja o tem, kako se počuti pes. Uči se empatije. V aktivnosti, ki mu sicer ni ljuba, aktivno sodeluje pol ure. Poigra se s psom. Po koncu bralne urice s terapevstkim parom, se mu vedno pridruži tudi sestrica Lucija, ki zelo rada komunicira in občuduje živali. Večkrat se tudi ona malček poigra s psom. Na ta način je izkušnja za Oskarja bolj celostna.

Read With Dogs   Gaja1

Vsak terapevtski par je unikaten, ključno pa je, da se prilagaja otroku in ga spodbuja, da bere in se ob tem počuti sproščeno in prijetno v družbi psa. Psi iz društva Tačke pomagačke so usposobljeni psi, ki pomagajo otrokom pri branju: odlični poslušalci, ne popravljajo otroka, ne obsojajo napak ali počasnega tempa branja, ne sugerirajo besed, ne grajajo, ne vzbujajo strah, ki ga lahko izzovejo sovrstniki. Psi mirno poslušajo in otroka nagradijo s svojo prisotnostjo, dotikom in na koncu s kakšnim trikom. Vodnik psa igra izjemno pomembno vlogo, saj celoten proces vodi, usmerja, spremlja in spodbuja otroka.

Read With Dogs   Varja1

Tačke pomagačke so slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov. Njihovi člani so terapevtski pari, ki jih tvorijo usposobljeni vodniki in njihovi psi, obiskujejo različne ljudi: mlade in stare, bolne in zdrave. Tačke pomagačke izvajajo različne oblike terapije. Prinašajo veselje. Motivirajo in razveseljujejo ljudi, vsakemu pomagajo na prav poseben način.

Program R.E.A.D. se izvaja po metodi R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs) in omogoča spodbujanje branja pri otrocih, s tem, da otrok bere psu medtem, ko ga tem spremlja vodnik psa. Le ta je usposobljen moderator, ki s pomočjo svojega psa otroka spodbuja, usmerja njegovo aktivnost branja, sodeluje pri branju in po potrebi pomaga otroku pri razumevanju prebranega besedila. Bolj, kot je bralna izkušnja zanimiva in sproščujoča, bolj je otrok motiviran. Tako otrok branje povezuje s prijetno izkušnjo, ki jo doživi med branjem terapevtskemu paru. Cilji programa so večplastni, vsekakor je med njimi tudi vzgoja ljubezni do branja. Več o Tačkah pomagačkah si lahko preberete tukaj.

Če vaš šoloobvezen otrok kaže odpor do branja, ne napreduje skladno z vrstniki, menja črke pri branju, spušča zloge v besedah, bere zatikajoče ali ima druge težave pri branju, je treba poiskati strokovno pomoč. Prva stopnja je pogovor z učiteljico/učiteljem otroka in skupno iskanje rešitev, kako pomagati otroku pri procesu opismenjevanja in branja. Sledi individualno in sistematično delo z otrokom doma. Saj veste, kot čivkajo že vrabčki: vaja dela mojstra. Naslednja stopnja vključuje testiranje otroka pri specialnem pedagogu ali psihologu. Mogoče gre za disleksijo ali kakšno drugo motno branja. Sicer že takoj, ko opazite, da branje otroku ni ljubo, lahko poskusite s programom R.E.A.D.. Naša izkušnja s Tačkami pomagačkami je več kot odlična, zato toplo priporočam terapijo s pomočjo psov po programu R.E.A.D.. 

Read With Dogs   Varjamix

Iskrena hvala Tačkam pomagačkam: Ani Cukijati in psički Gaii ter Cvetki Gorjan in psički Varvi!

Slika Mojca02

Mojca je vsestranska: raziskovalka sveta, ekologinja, doktorica znanosti, poliglotka, podjetnica, kinologinja, žena in mamica ... Nadvse rada ima otroke, pse in svet pravljičnih junakov. Fulbrightova štipendistka in nagrajenka Alpske Konvencije ima disleksijo, a kljub temu zelo rada bere in piše. Pisanje brez napak je še vedno izziv za Mojco. Pazite se manjkajočih črk v tem blogu!

Mojca piše BLOG o vsebinah, za katere živi: vzgoja otrok, učenje tujih jezikov, psi, podjetništvo, dobre knjige ... so Mojčina strast.

Nalagam...
Napaka pri vnosu
Shranjeno

Nastavite si opomnik

Tri tedne pred rojstnim dnem vašega otroka, vas bomo opomnili o aktualni ponudbi MINI POLIGLOTINI večjezičnih knjig za otroke.