Pomoč pri nakupu: 031 338 669

5 nasvetov kako pomagati otroku z disleksijo pri učenju

Objavljeno 16. apr 2018
Disleksija 5 Nasvetov Za Učenje

Otroci z disleksijo se učijo nekoliko drugače. Pri tem velikokrat potrebujejo pomoč ali določene prilagoditve.

Na osnovi lastne izkušnje osebe z disleksijo in posveta »Kako poučevati učence z disleksijo«, ki ga je marca 2018 izvedla ga. Danijela Manoilov na Osnovni šoli Milojke Štrukelj, sem pripravila 5 smernic za starše o tem kako pomagati otroku z disleksijo pri učenju.

1. Besedila in naloge za otroke natisnite na barvni papir

Bela podlaga besedila se dislektikom blešči. Zato lažje berejo s podlage, ki ni bela. Prav tako se skušajte zmeniti v šoli, da šolske teste za vašega otroka in vsa gradiva, ki se tiskajo, natisnejo na barvni papir. Sicer pa lahko otrok bele liste pokrije z barvnimi folijami, ki spremenijo barvo podlage. 

2. Pri branju naj otrok uporablja ravnilo

Otrok naj z ravnilom označi vrstico, ki jo bere, s tem zakrije spodnje besedilo in se lažje orientira oz. osredotoči na besedilo, ki ga bere. Obstajajo posebna ravnila za bralce z disleksijo, ki imajo istočasno barvni filter in okence s katerim omejijo pogled zgolj na vrstico, ki jo otrok bere. 

3. Delo v paru s sošolcem

Poskusite se dogovoriti v šoli, da otrok z disleksijo ima pomoč s strani marljivega učenca iz istega razreda. Le ta bo občasno preveril ali je otrok razumel navodila nalog in obravnavano snov. Pomoč lahko poteka v podaljšanem bivanju. 

4. Učenje s poslušanjem učne snovi

Kot starš otroka z disleksijo lahko otroku pri učenju pomagate tako, da mu učno snov prebere naglas. Dobra rešitev je, da se posnamete na telefon ali diktafon. Otrok bo v tem primeru posnetek lahko večkrat poslušal in s tem ponovil/utrdil učno snov, brez, da se sam »muči z branjem« in pri tem zgublja energijo in čas za učenje. Tudi vam ne bo treba istega brati večkrat. 

5. Učenje s pomočjo slikovnega gradiva

Otrok si bo lažje zapomnil stvari, če jih tudi vidi. Youtube lahko uporabite za učenje o marsikateri temi. Pobrskajte tudi med angleškimi videji. Sicer zelo dobro delujejo tudi slike ali miselni vzorci. Otroka naučite, da si med učenjem sam izdeluje miselne vzorce (angl. mind mapping). Pri tem lahko uporablja orodja in informacije predstavljene na: http://www.mindmapping.com/

Najtrši oreh skoraj vseh učencev z disleksijo je naučiti se brati.

Za učenje branja lahko preizkusite vedenjsko kognitivno metodo branja.  Gre za večstopenjski proces pri katerem otroku najprej bere izključno starš. Pri tem starš bere počasi in sproti kaže s prstom besede oz. zloge, ki jih bere. Otrok sledi prstu in na ta način besedilu. Sčasoma se otrok postopoma vključuje v proces branja, s tem, da najprej bere 1 besedo na vsaki strani, nato 1 poved na vsaki strani in en odstavek na vsaki strani. Zadnja stopnja je, ko otrok bere sam isto besedilo dvakrat, medtem ko starš beleži napake. Dnevno skupaj s otrokom rišete graf, na katerem je vidno število napak. Otrok se zave, da se izboljšuje. Več o tem, kako začeti z vedenjsko kognitivno metodo branja, preberite na strani društva Bravo.

Preberite si še ostale MINI POLIGLOTNI bloge povezane z disleksijo.

Slika Mojca02

Mojca je vsestranska: raziskovalka sveta, ekologinja, doktorica znanosti, poliglotka, podjetnica, kinologinja, žena in mamica ... Nadvse rada ima otroke, pse in svet pravljičnih junakov. Fulbrightova štipendistka in nagrajenka Alpske Konvencije ima disleksijo, a kljub temu zelo rada bere in piše. Pisanje brez napak je še vedno izziv za Mojco. Pazite se manjkajočih črk v tem blogu!

Mojca piše BLOG o vsebinah, za katere živi: vzgoja otrok, učenje tujih jezikov, psi, podjetništvo, dobre knjige ... so Mojčina strast.

Nalagam...
Napaka pri vnosu
Shranjeno

Nastavite si opomnik

Tri tedne pred rojstnim dnem vašega otroka, vas bomo opomnili o aktualni ponudbi MINI POLIGLOTINI večjezičnih knjig za otroke.