Pomoč pri nakupu: 031 338 669

10 lastnosti kakovostne otroške knjige

Objavljeno 28. feb 2018
Blog   10 Dobre Knjige

Dandanes vsi veliko damo na kakovost. Radi imamo dobre in kakovostne stvari, tudi če zanje moramo odšteti nekaj več. V poplavi knjig za otroke in možnosti, da knjigo kupite na vsakem vogalu, velja ostati pozoren na določene lastnosti knjige, ki ločijo "instant knjige" od kakovostnih knjig za otroke.

Prav zaradi tega, podajam seznam lastnosti knjig, ki razlikujejo kakovostne otroške knjige od tisti, ki jih boste samo enkrat prebrali ali pa še to ne. Seznam sem ustvarila glede na lastno izkušnjo starša, ki skrbno izbira knjige in veliko bere otrokom ter izkušnjo pisateljice za otroke, ki izdaja knjige in ima zato toliko bolj globok vpogled v to, kaj vse prispeva h kakovosti otroške knjige.

1. Platnica knjige za otroke

Prva stvar, ki nas bo pritegnila pri izbiri knjige za otroka, je vsekakor platnica. Platnica ali naslovnica praviloma vsebuje: naslov knjige, ilustracijo, avtorje. Vedno je velik izziv kako bistvo knjige povedati v eni sliki in zato ilustracija za naslovnice praviloma nastane zadnja. No, vsaj pri MINI POLIGLOTINI knjigah, se z ilustratorjem za podobo na platnici dogovoriva vedno na koncu kreativnega procesa ilustratorja oz. ko so vse notranje ilustracije končane. Platnica mora zadeti bistvo sporočila otroške knjige, predvsem pa nas vizualna podoba le te pritegne ali ne. In že s tem vpliva na našo izbiro knjige za otroke.

Blog   10 Razlogov Knjiga Kot Darilo

2. Lepe in barvite ilustracije v knjigi za otroke

Otroci so izredno dojemljivi za ilustracijo. Imajo radi slike. Tudi te jim pripovedujejo zgodbo in jim pomagajo razvijati le to v domišljiji, medtem, ko jim beremo. Zaradi tega je po mojem mnenju ključno, da je ilustracija všečna otrokom. Jaz imam zelo rada ilustracije, ki so barvite in z veliko detaljev. Vendar jaz se odrasla ... Opažam, pa, da tudi otroke pritegnejo prijetne, lepe ilustracije, ki so same za sebe že zgodba. Ilustracije, ki bralcu dajo občutek, da bi jih lahko gledal in občudoval še dolgo časa.

3. Zabavna vsebina knjige za otroke = Zanimiva zgodba s problemom, zapletom, presenečenjem in rešitvijo

Verjeli ali ne, ja tudi za dobre pravljice obstaja formula! Sama sem prav zato raziskala nekaj pravljic, ki so mene in sina dobesedno prevzele: Zverjasec, Zamešani kameleon, Sapramiška. Pri izbiri knjige za otroka je vedno pomembna tudi zgodba. Mogoče izbirate glede na žival, ki jo ima vaš otrok rad? Mogoče iščete knjigo, ki bo vašemu otroku pomagala razumeti neko spremembo v družini? Recimo prihod dojenčka, selitev ali ločitev. Mogoče iščete otroško knjigo, ki bo otroku pomagala razumeti neki proces, čustvo ali težavo s katero se srečuje na poti odraščanja? Vedno je dobro vedeti, kaj je glavno sporočilo zgodbe, ki jo boste brali otroku. Jaz zato vedno otroške knjige preberem najprej sama in jih šele nato berem otrokoma.

4. Sporočilo za otroke - zgodbe z dodano vrednostjo

Po vsaki prebrani knjigi ostane ena misel. Prav tako po vsakem filmu, ki ga pogledate. Sporočilo knjige je tisto, ki ga lahko poveste v eni povedi svoji najboljši prijateljici. Za kaj se gre? Čar pravljic je prav ta, da lahko sporočilo povemo na različne načine, preko različnih likov in kančkom magije in čarobnosti! Vendar pozor - nima vsaka otoška knjiga sporočila. IN ni vsako sporočilo napisano jasno. Zato je toliko bolj pomembno, da se prepričate, o čem govori knjiga, ki jo boste brali ali podarili otroku in kaj mu bo ta sporočila. Prav skrita sporočila knjig so lahko dragocena iztočnica za daljne pogovore in povezovanje z vašim otrokom.

5. Velikost in format knjige za otroke

Format knjige za otroke je dobro, da je primeren velikosti otroških rokic, tako, da lahko otrok samostojno drži knjigo in jo lista. Sama sem potrebovala nekaj časa, da sem to dojela, saj večino knjig držim jaz, ko berem otrokom. Vendar sem prav pri hčerkici, ki tudi samostojno posega po knjigah, jih jemlje v roke, nosi in lista, ter si "bere", spoznala, kako pomemben je format!

Blog   Boys With Dog Book

6. Ponavljanje v knjigah za otroke (knjigo, ki berete vedno znova)

Mlajši, kot so otroci, raje imajo ponavljanje. Da ne gre za novost, lahko trdimo že zato, da so ponavljanje v zgodbah uporabljali pripovedovalci in pisci že stoletja pred nami. Že "Trije prašički" imajo znani slog ponavljanja: trije bratje zgradijo tri različne hišice in k vsaki hišici pride zlobni volk ... Torej volk trikrat poskusi odpihniti hišo in pojesti prašičke, ki se skrivajo v njej. Ponavljanje pri zapletu in besedilu smo priča pri tako rekoč vseh knjigah za otroke ene najboljših pravljičark današnjega časa: Julije Donaldson! Prav tako so otrokom izredno všeč besedila v rimah, pomemben je ritem besedila in ponavljanje določenih besednih zvez ali ponavljanje besedila.

7. Povezovanje s starši preko knjige za otroke

Pri otrocih se ljubezen do pravljic, pisane besede in knjig vzgaja od zgodnjega otroštva. Otrok se uči in odziva na zunanji svet že v maternici, tako da ni nič narobe, če začnete z listanjem kartonk in prebiranjem knjižic že z dojenčkom. Prav preko knjig se otroci povezujejo s starši, saj je to čas telesnega stika, miru in čas, ko se dejansko posvetite zgolj otroku. Večina staršev bere otrokom pred spanjem in s tem podzavestno gradi poseben stik s svojimi otroki.

Blog   Connecting With Child

8. Dobro razmerje: dolžina besedila, število ilustracij, število strani

Odvisno od starosti otroka se spreminja tudi njegova potreba po vizualni spremljavi besedila oz. po ilustracijah. Pri slikanicah oz knjigah za otroke mlajše od 10 let je slika ključnega pomena, zato je treba posebej biti pozoren, da knjige nimajo preveč besedila glede na število ilustracij.

9. Nagrade in priznanja za knjige za otroke

Vsekakor so nagrade priznanja, da je nak stvar dobra in po kakovosti izstopa v svoji konkurenci. V Sloveniji je najbolj pogost znak kakovosti otroških in mladinskih knjig priznanje "Zlata hruška". Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo vsako leto podeli trem najboljšim knjigam iz treh kategorij priznanje Zlata hruška. Poleg tega so v tujini pogosta priznanja za ilustracije otroške literature, saj vizualna podoba pravljic nedvomno igra pomembno vlogo pri dojemanju besedil pri naših najmlajših. Kljub temu tudi med knjigami brez nagrad in priznanj lahko najdete odlične knjige za otroke.

Zlata Hruška

10. Dragocen spomin na osebo ali dogodek.

Prav zaradi tega poskrbite, da vsaka knjiga, ki jo nekomu podarite, vsebuje tudi osebno posvetilo. O tem, kako napisati posvetilo v knjigi za otroke sem že pisala. Nedvomno vam bodo moji napotki pomagali oblikovati osebno in ljubko posvetilo, ki bo trajen spomin na vas ali dogodek, ob katerem otroku podarjate knjigo.

Naslednjič, ko izbirate otroške knjige v knjižnici ali knjigo za darilo otroku se spomnite na ta zapis. Ob spremljanju vsaj nekaterih od 10ih lastnosti kakovostne otroške knjige boste zagotovo bolj kritični. Zato boste več pozornosti namenili temu, da boste resnično izbrali kakovostno knjigo! Srečno :D

Banner Mama Loves Me

Slika Mojca02

Mojca je vsestranska: raziskovalka sveta, ekologinja, doktorica znanosti, poliglotka, podjetnica, kinologinja, žena in mamica ... Nadvse rada ima otroke, pse in svet pravljičnih junakov. Fulbrightova štipendistka in nagrajenka Alpske Konvencije ima disleksijo, a kljub temu zelo rada bere in piše. Pisanje brez napak je še vedno izziv za Mojco. Pazite se manjkajočih črk v tem blogu!

Mojca piše BLOG o vsebinah, za katere živi: vzgoja otrok, učenje tujih jezikov, psi, podjetništvo, dobre knjige ... so Mojčina strast.

Nalagam...
Napaka pri vnosu
Shranjeno

Nastavite si opomnik

Tri tedne pred rojstnim dnem vašega otroka, vas bomo opomnili o aktualni ponudbi MINI POLIGLOTINI večjezičnih knjig za otroke.